Boekhouding

De boekhouding bestaat niet alleen uit verschillende onderdelen, maar ook uit verschillende fasen. Graag lopen wij de fasen van de boekhouding met u door. Meent u één van deze onderdelen van de boekhouding te willen uitbesteden, dan is ons administratiekantoor natuurlijk de uitgelezen mogelijkheid.

 

Boekhouding opzetten

Wanneer u begint met een boekhoudpakket zult u merken dat u bij de boekhouding een standaard grootboekrekeningschema zit. Iedere boekhouding heeft posten als “kantoorkosten” en “telefoonkosten”. Handig zult u denken, maar er valt veel meer informatie uit de administratie te halen. Hiervoor is het wel nodig om bij het opzetten van de boekhouding eens goed na te denken over de inrichting van uw grootboekrekeningen. Voordat u ook maar één euro boekt, past u de omschrijvingen aan en deelt deze in in overzichtelijke subgroepen. Ieder boekhoudpakket heeft deze mogelijkheid. En geven rekeningen als “verkoop t-shirts particulier”, “verkoop broeken particulier” en “doorberekende verzendkosten” u niet een veel beter inzicht in wat er gebeurt in uw onderneming dan alles gewoon maar te boeken op één rekening “omzet”.

 

Informatiebehoefte bepalen

De te volgen werkwijze is eerst te identificeren, welke financiële informatie u nu echt wilt weten. Wilt u veel inzicht in uw kosten, maak dan duidelijke en veel gespecificeerde kostenrekeningen aan in uw boekhouding. Geen interesse in de kosten, laat het uitsplitsen dan achterwege in uw boekhouding.

 

Resultaat van vooraf nadenken

Het resultaat is een boekhouding, die op uw onderneming is toegesneden en zit als een maatpak. Niet ieder bedrijf kan uw rekeningschema gebruiken. In plaats van dat u de slaaf bent van een -door de fabrikant geïmplementeerd- rekeningschema, heeft u nu een managementtool in handen. Zo kunt u de informatie snel vinden, die u zoekt. Maar ook ontwikkelingen signaleren en beslissingen nemen.

 

Boekhouding bijhouden

Met een prachtig rekeningschema bent u er nog niet, de boekhouding boekt zichzelf namelijk niet. U kunt het best de boekhouding regelmatig bijwerken. Anders heeft u nog niet die informatie wanneer u die wilt. Veel ondernemers boeken hun administratie na afloop van het boekjaar. Een gemiste kans en misschien nog wel erger. Eigenlijk heeft u het afgelopen jaar een financiële koers gevolgd, die niet is gewijzigd en u nu (te laat) in de problemen heeft gebracht. Het regelmatig bijhouden van de boekhouding heeft nog een voordeel. U bent echt niet de enige wanneer u zegt dat het invoeren van de boekingen geen boeiend, maar wel tijdverslindend werk, is. In plaats van uit te stellen en er steeds meer er tegenop te gaan zien, kunt u beter regelmatig kleine beetjes doen. U maakt dan van het voeren van de boekhouding geen veldslag, die u meer kost dan oplevert.

 

Boekhouding afsluiten

Na het boekjaar wilt u graag de boekhouding afsluiten. Wanneer u een boekhouding afsluit voor een boekjaar, dan kunt u in dat boekjaar niet meer boeken. Zorg er dus altijd voor dat de administratie aansluit met uw jaarrekening en belastingaangiften. Zo heeft u later moeiteloos de specificaties bij de hand wanneer daar om gevraagd wordt. Veel ondernemingen laten voor het afsluiten van de boekhouding hun boekingen controleren door een administratiekantoor of accountant, welke vervolgens ook de aangiften verzorgd.

 

Boekhouden samengevat

De boekhouding is niet zo stoffig wanneer u de dynamische processen binnen uw onderneming vertaalt naar financiële informatie middels de administratie. Hier zijn maar twee voorwaarden voor nodig: u moet er de zin van inzien en er zin in hebben. Ontbreekt één van deze voorwaarden, dan kunt u misschien eens nadenken over het uitbesteden van (een deel van) uw boekhouding.

 

Terug

Top